image description

2017 Alle rechten voorbehouden door © Harry van Hest

Blogartikel

1 co - 'Open Seminar' Huize Bergen

OPEN SEMINAR 

‘Laat ons samen de grens verleggen’

Een selecte groep vooral Belgische event-organisers en ondernemers kregen onze uitnodiging, in samenwerking met Rend Evenement, voor een 'studiedag' in het Nederlandse Noord-Brabant.

Het begon met een gastvrij onthaal in Landgoed Huize Bergen, de eerste locatie die de deelnemers op deze manier alvast leerden kennen en waar ook het namiddag programma straks zou plaats hebben.

Maar eerst bezochten wij, na een korte maar plezierige rit met taxibusjes, ‘Congrescentrum 1931’  in ’s Hertogenbosch. De datum 1931 heeft NIET te maken met 101 jaar onafhankelijk België, maar wel met de opening van de toenmalige overdekte veehallen. Deze immense hallen werden in 2009 verbouwd tot volledig aparte eventlocaties, bestaande uit modulaire eenheden, beschikbaar als volledig autonome locaties geschikt voor groepen van 4 tot 2000 mensen en alles daar tussenin. Desgewenst ook nog extra gekoppeld aan de grote (beurs)hallen.

Hier was het Barbara (Foto) ons wegwijs maakte in de mogelijkheden van ‘1931’ waarbij zij onderlijnde dat dit moderne meeting-concept op een unieke manier het meer dan 100-jarige erfgoed integreerde en combineerde met moderne high tech. 

Daarna bracht men ons naar het centrum van ‘s’Hertogenbosch’. Hier was het dat stadsgids Tiny (foto) ons op een uiterst humoristische manier het belang van de grenspositie van deze eeuwenoude stad toelichtte. Hierbij kaderde ze historische gebouwen en monumenten soepel met de emancipatie van de vrouw, het huidige algemene rookverbod en zelfs middeleeuwers met een polsuurwerk. Ook leerde ze ons waar het begrip ‘het loodje leggen vandaan komt’ evenals dat je in ‘s-Hertogenbosch met je mobieltje kan telefoneren met de hemel. Allen daarheen dus!

Ook culinair heeft ‘Den Bosch’ heel wat te bieden. Het zou zelfs bijna een Belgische stad kunnen zijn! ;-)

Wij konden dit proefondervindelijk constateren toen we door Convention Bureau/Visit-Brabant op een lunch gefêteerd werden in een van de gezellige restaurantjes in de binnenstad.

Eens terug in Huize Bergen begon het academische gedeelte.

Na een hartelijke welkom door gastvrouw Joyce van het Landgoed, onderlijnde de afgevaardigde van Conventiebureau/Visit-Brabant de vele mogelijkheden voor het organiseren van spectaculaire grote maar ook charmante kleine evenementen in Noord-Brabant. Een regio die op alle vlakken zo dicht bij Vlaanderen aanleunt, maar toch ook echt als ‘het buitenland’ aanvoelt.

Dan was het de beurt aan Diana van Bergeijk (Foto) van ‘NL-BE Business Support’.

Zij specialiseert zich in assistentie van Belgische bedrijven en organisaties die de ambitie hebben om in Nederland voet aan de grond te krijgen en uiteraard ook omgekeerd. Want het lijkt wel of we dankzij ‘dezelfde taal’ een streepje voor hebben om de grens over te steken, maar dat kan helemaal anders uitdraaien. Diana als van origine Nederlandse, al jaren wonend en werkend in België is de eerste om dat te onderschrijven. 

Diana had dan ook gezorgd voor enkele casestudy’s en ‘testimonials’.

Een van de getuigenissen kwam van Evi De Gendt (Foto) van het Belgische bedrijf My Digi, dat met de hulp van Diana de grens overstak. Evi vertelde in alle openheid en eerlijkheid dat het op zijn minst verrassend kon genoemd worden wat haar bedrijf allemaal ervaarde bij de noorderburen.

Omgekeerd was er Joost van Bergen en Henegouwen (Foto) van 'Drumwerk', die zijn verhaal deed. Ondanks wat zijn naam doet vermoeden is Joost een rasechte ‘Hollander’. Hij onderschreef hoe moeilijk het bleek om vanuit zijn discipline, waarbij hij met ‘Drumwerk’ trainingen en coachings faciliteert, de Belgische markt te penetreren.

Als afsluiter volgde daarna gastspreker Harry van Hest, die als ‘NederBelg’ met zijn lezing ‘Belgen en Nederlanders zelfde taal en toch zo anders’ een leerzaam, boeiend maar ook zeer humoristisch overzicht gaf van de belangrijkste verschillen waar men best op let in contact met (zaken)relaties van over de grens. Zijn verhaal, met vooral ook de duiding van ‘hoe het allemaal komt dat we zo anders zijn', is dan ook een must voor elk bedrijf dat medewerkers van de beide culturen tewerkstelt.

Een extra troef die al naargelang de opdrachtgever kan worden ingebouwd in Harry’s lezing ‘Belgen en Nederlanders, zelfde taal en toch zo anders’, is dat hij een mooi sluitstuk heeft voor zijn voordracht nl een geanimeerde quiz, die de deelnemers uit de beide landen op een dynamische manier op de proef stelt. Op die manier wordt het helemaal een leerzame happening die men niet snel vergeet! (Foto)

Als dank voor de coördinatie van deze studiedag ontvangt gast-spreker Harry van gast-vrouw Joyce Rozenbrand van Landgoed Huize Bergen een ‘Wensboom(pje)’ (Foto) van de actie gericht op het welzijn van jongeren, iets waar Huize Bergen zich constant voor inspant. Al de winsten van alles wat georganiseerd wordt (inclusief restaurant en hotel) komen namelijk ten goede aan een daartoe opgerichte stichting.

Tijdens de geanimeerde receptie die de dag afsloot kregen de winnaars van de BEL-NED quiz, Pauline Jansen uit Nederland en Rebecca Cauwels uit België uit handen van onze gastspreker-quizmaster Harry van Hest ook nog een symbolische attentie (Foto) . Voor Pauline was dat (uiteraard) een doosje pralines en voor Rebecca een zakje met bloembollen uit de Keukenhof.369 likes

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie omtrent de mogelijkheden voor uw evenement, of zoekt u een coach die uw communicatieve vaardigheden kan aanscherpen?
Dan kan u altijd vrijblijvend contact opnemen via volgende link: