image description

2017 Alle rechten voorbehouden door © Harry van Hest

Blogartikel

25 co – MODERATIES, STILTES EN PAPEGAAIEN

Papegaaiwerk

Aansluitend op mijn vorige ‘Jean Bosco Safari-column’ waar ik het had over de kracht van herhaling, nu nog even een tip die ik bijna in elk gesprek gebruik.                          Het element ‘herhaling’ wordt extra krachtig als jij subtiel iets herhaald wat je gesprekspartner (net) heeft gezegd en dat dan ook nog met zijn/haar eigen woorden. Als hij of zij net het woord ‘toneel’ gebruikt gebruik heeft gebruik dan ook het woord 'toneel' en niet 'theater' in je antwoord of reactie. Hoe dichter je bij zijn uitspraak blijft hoe groter de impact. Door die manier van interageren illustreer jij je belangstelling voor zijn verhaal en vooral ook dat je begrepen hebt wat er bedoeld wordt. Allicht beschouwt je gesprekspartner het zelfs halvelings alsof je het eens bent met hem. Uiteraard is ook hier weer enige oefening welkom, want papegaaienwerk is ook nu weer niet waar je mee scoort.

Aan de telefoon

In dezelfde geest is het aangewezen om ook het ritme en volume van je gesprekspartner te volgen. Als iemand bv erg luid praat, kan dat diverse redenen hebben. Los van het feit dat de kwaliteit van eenieders gehoor anders is, zal een harde prater allicht extroverter zijn dan iemand die bijna fluisterend spreekt. Pas je daar aan aan en je wordt als vanzelf een betere communicator, want je komt op dezelfde golflengte en jullie band wordt intuïtief sterker. Zo kan je, mits wat opletten zelfs aan de telefoon al een goede impressie krijgen van je gesprekspartner. Als je ook daar meegaat in dezelfde elan van volume en tempo van de persoon aan de andere kant van de lijn, krijg je zelfs aan de telefoon al een goede binding. Dit laatste bevestigt nog maar eens wat steeds gezegd wordt: Glimlach als je telefoneert, je ‘ontvanger’ voelt dat ahw aan de andere kant.

Hetzelfde geldt uiteraard bij een trage spreker of bij iemand die lange pauzes inlast. Vooral met dit laatste heb ik persoonlijk behoorlijk wat last. Ik voel mij bij lange pauzes bijna beleefdheidshalve 'verplicht' om de leemtes in elk gesprek te vullen, iets dat uiteraard helemaal niet hoeft! Meer nog, ik ben er van overtuigd dat ik (ook) zakelijk heel wat kansen heb laten liggen omdat ik te snel stiltes invulde. In het geval van financiële onderhandelingen zijn het namelijk zeer dikwijls de uitgekookte onderhandelaars die stiltes laten wegen. Zelf ging ik in zulke gevallen dan bv te snel akkoord met wat er in dat gesprek het laatst voorgesteld werd omdat ik de stilte te zwaar vond wegen en geloof mij, terug krabbelen achteraf lukt niet meer.

Silence is golden

Ook goede beroepssprekers weten maar al te goed hoe krachtig stiltes kunnen zijn. Obama was/is daar het schoolvoorbeeld van. Beginners daarentegen hebben doorgaans de reflex om elke stilte te vermijden en/of zo kort mogelijk te houden omdat ze constant vrezen dat iemand uit het publiek er zou kunnen tussen komen. Nu als er één ding is dat ik geleerd heb in mijn meer dan 20 jarige sprekerscarrière, dat is dat als je op een podium staat NIEMAND je ooit zal onderbreken tijdens je verhaal! Je toehoorders erkennen hun ‘meerdere van het moment’! Jij staat op het podium of 'vooraan' en ze zijn allemaal zo blij dat jij daar staat en niet zij, dat ze je dankbaar je ding laten doen. Ze durven dan ook niet het risico lopen dat ze, als ze jou zouden onderbreken, bv de reactie zouden krijgen 'wil je mijn plaats hier overnemen?' of 'wil je dat hier eens komen uitleggen!'.

Moderaties zijn echt alleen voor presentatoren met ervaring

Uiteraard geldt dit laatste niet bij politieke meetings en ook niet bij debatten. Die zijn gericht op kruisgesprekken en onderbroken worden is daarbij bijna de regel. Vandaar dat er in die gevallen zeer dikwijls 'gemodereerd' wordt.
Om moderator te zijn heeft men dan ook weer aparte skills nodig en zou ik mij als beginnend spreker/presentator hoeden om al zulke opdrachten aan te nemen. Moderatie is ook de enige soort van presentatie waar het een voordeel is van al een zekere leeftijd te hebben. Je autoriteit stijgt met de jaren terwijl ook je ervaring en algemene know-how uiteraard groter wordt naargelang je langer in dit ondermaanse rondloopt. Ook ‘buurtvergaderingen’ of ‘hearings’ waarbij gemeentes nieuwe bouwplannen of renovaties ed bekend maken zijn echt wel 'te mijden' voor beginners.

Let wel het kan ook meevallen! Zelf was ik nog erg jong toen ik een semipolitiek debat modereerde met als resultaat dat ik uiteindelijk bij Radio 2 terecht kwam! Maar dat is voor een volgende keer!

332 likes

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie omtrent de mogelijkheden voor uw evenement, of zoekt u een coach die uw communicatieve vaardigheden kan aanscherpen?
Dan kan u altijd vrijblijvend contact opnemen via volgende link: