image description

2017 Alle rechten voorbehouden door © Harry van Hest

Blogartikel

2 ev+co - ONS AFRIKAANS AVONTUUR (deel 1)

HET AFRIKAANSE AVONTUUR (deel 1)

Verdomd spannend

Wij staan op deluchthaven van Windhoek, de hoofdstad van Namibië.
Persoonlijk sta ik daar met een dubbel gevoel. Enerzijds ben ik apetrots dat ik gevraagd ben om in het verre Afrika te komen spreken op een congres van uitsluitend internationale sprekers, maar aan de andere kant is het wel verdomd spannend. Komende uit België, een land waar het sprekersvak nu eenmaal niet echt zo n internationale ambities heeft, stond ik daar behoorlijk onzeker te wezen. Gelukkig zijn er onze medereizigers Paul Ter Wal en Frowa Schuitemakers ook lid van de wereldwijde Profesional Speakers Association (PSA) -familie. Zij stimuleren mij om vooral de positieve impact voor mijn carrière te zien van dit buitenlandse avontuur. Vooral Paul heeft hier heel wat internationale ervaring mee en bovenal hij kent het ontvangstcomité dat ons staat op te wachten in de aankomsthal.

En dat PSA-Namibië comité staat klaar om ons te verwennen van bij de eerste minuut!
Gezien de conventie pas 2 dagen later effectief start, nodigt dat team ons gelijk de eerste avond al uit voor een welkomdrink in het midden van een natuurpark met een familie neusnhoorns die ahw kunnen komen meetoasten.

De dag nadien staat er ons een doorloop te wachten met soundcheck en uiteraard kennismaking met de andere internationals uit Australie, de US, Zuid Afrika, Duitsland, Oostenrijk, Nederland en uiteraard Namibie.

Nu is het zo ver

Het is zo ver!
Nu ga ik ‘walk the talk’ en hard maken wat ik tijdens mijn public speaking opleidingen predik, 'Relax en blijf jezelf'. Het helpt te weten dat Dr Gustav Gous past-president van PSA-Namibia mij persoonlijk had uitgenodigd voor deze conferentie, ‘so what can I loose ?’.
En de sfeer zit alvast goed! Ik ben geprogrammeerd vlak na de openingsspeech van Shirley Taylor de voorzitster van de Global Speakers Federation (die zo’n 21 PSA’s groepeert), dus iedereen is nog fris en vol verwachting van wat de tweedaagse zal brengen. Men heeft mijn voordracht 'To Motivate or Not to Motivate, this is the Answer' geprogrameerd. Een enthousiaste P-san presentatrice die zo gelijk de toon zet, kondigt mij aan…en 'yes' mijn verhaal slaat aan vanaf mijn eerste interacties, het publiek reageert spontaan enthousiast. Voor elke spreker is dat uiteraard het signaal om nog meer energie in zijn/haar verhaal te steken. Dat doe ik dan ook !
Toen ik dan na mijn 'gegarandeerde finale' ook nog en staande ovatie kreeg van het internationale gezelschap was voor mij het hele Namibische project al geslaagd!
En eigenlijk zou het pas beginnen, voor de collega sprekers dan toch. (zie deel 2)

280 likes

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie omtrent de mogelijkheden voor uw evenement, of zoekt u een coach die uw communicatieve vaardigheden kan aanscherpen?
Dan kan u altijd vrijblijvend contact opnemen via volgende link: