image description

2017 Alle rechten voorbehouden door © Harry van Hest

Blogartikel

6 ev - WIE LUST ER MOSSELEN ?

Het is het begin van de zomer!

Dus begint, zeker in het noordelijke deel van het Belgenlandje, de 'mosselkoorts' te stijgen.

Dwz, tegenwoordig zijn er het hele jaar door wel mosselen, maar de échte grote Zeeuwse mosselen, daar wordt vol ongeduld op gewacht tot in Yerseke de eerste vracht mosselen, in het bijzijn van de hele culinaire BeNeLux-pers wordt boven gehaald.

En hoera, dit jaar mag ik daar bij zijn! Niet in mijn hoedanigheid als journalist, maar als trotse spreker ! Ik mag namelijk tijdens het academische gedeelte van deze bijzondere dag, mijn verhaal brengen over : ‘Belgen en Nederlanders, zelfde taal en toch zo anders’.

De afspraak vooraf ging wel heel vreemd. Bij het eerste contact vroeg men mij nl of ik vrij was voor deze lezing op woensdag 8 of op woensdag 15 juli? Men zou mij een week op voorhand de exacte dag laten weten. Dat was op zijn minst vreemd !?! Hoe komt het dat ze 14 dagen op voorhand nog niet kunnen bepalen wanneer ze een zo’n honderd mensen zouden inviteren? Bleek dat het van de ‘goodwill’ van de mosselen zou afhangen wanneer ik op het podium zou mogen stappen.

Maar nu is het dus zo ver. Een en ander heeft plaats in een feesttent vlak bij de 'Mosselbeurs' in Yerseke. Een unieke plek op zich, niet de feesttent, wel die beurs. Want deze ‘mosselbeurs’ is uniek in de wereld! Niet zo vreemd als je weet dat mosselen eigenlijk alleen in de ruime omgeving van Zeeland gewild zijn en/of gegeten worden (Nederland produceert ongeveer 57 miljoen kilo mosselen, waarvan meer dan 65 % bestemd is voor de Belgische markt, slechts 10-15% van de mosselproductie blijft in Nederland voor consumptie – allicht voor de Belgische toeristen en de overige 20% gaat naar Franrijk).

Maar nu terug naar mijn ‘arena’.

Als spreker is een feesttent, waar een groot gedeelte van het publiek rechtstaat en er ook nog drankjes en hapjes worden geserveerd (ah ja ‘culinaire pers’ J), niet echt ideaal. Maar gelukkig is mijn Belgie-Holland verhaal niet alleen leerzaam maar ook 'plezant' en met humor en gelach hou je gegarandeerd je publiek vast. Het applaus op het einde bewijst dat ook hier weer!

En dan volgt het 'moment supreme'! De liefhebbers kunnen allemaal inschepen, wij kiezen het ruime sop, op jacht naar de eerste mosselen! Het is eerst nog een behoorlijk stuk varen, maar eindelijk is het zover! De speciale, ik noem ze voor het gemak 'schraapnetten' worden neergelaten en iets later onder het geratel van kettingen en fototoestellen en gezoem van TV-kamera’s, wordt de eerste partij mosselen van dit jaar bovengehaald.

En dan, onder het toeziend oog van de Nederlands/Belgische pers, treed de ‘Mossel-sommelier' aan. Een sympathieke goedlachse man, als ik het goed begrepen heb wel al op pensioen, maar zo'n autoriteit dat hij elk jaar weer wordt genodigd voor dit event. Hij heeft als een heuse zeerover zijn aangepast mes bij, waarmee hij een eerste mossel open breekt en proeft. Vol spanning kijkt iedereen toe! Dan volgt er een glimlach van de specialist en iedereen slaakt een zucht van verlichting. Ook dit jaar wordt het een geslaagde mosseloogst!

En dan is het hek van de dam en diverse 'mosselmannen' starten met het openbreken van de mosselen en eenieder die wil mag zelf proeven. Ik mik op de sommelier en krijg een keurig gefileerde, zilte mossel die ik smakelijk consumeer met de neus in de wind. Deze eerste schelp bewaar ik als een historisch relikwie! (zie foto’s)

Iets later monsteren wij af en gaat stilaan iedereen zijn weg. Als Neder-Belg voel ik mij voldaan en vooral meer dan vereerd dat ik er bij mocht zijn. Ik kijk al likkebaardend uit naar mijn ‘eerste mosseltjes friet’ op een Antwerps 'terraske' !

443 likes

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie omtrent de mogelijkheden voor uw evenement, of zoekt u een coach die uw communicatieve vaardigheden kan aanscherpen?
Dan kan u altijd vrijblijvend contact opnemen via volgende link: