image description

2017 Alle rechten voorbehouden door © Harry van Hest

Blogartikel

14 co - IK BEGRIJP POLITICI NIET

Nu ben ik mij terdege bewust van het feit dat ik daarin wel niet de enige zal zijn.

Waarom ik daar nu over begin ?

Wel samen met diverse collega’s word ik in ‘pre-electorale periodes’, wel eens een keer gecontacteerd om aan politici coaching te geven ‘spreken voor publiek’.

Dat zijn dan doorgaans de partijen of kandidaten die zich helemaal aan het klaarstomen zijn om het grote verschil te gaan maken.

Zij investeren daarbij een heleboel euro's in drukwerk, promotie-activiteiten, een nieuw kleedje/nieuw kostuum ‘om een goede indruk te maken’, ‘give aways’ en bovenop dit alles investeren ze massa's (familie)tijd in vergaderingen, huisbezoeken, braderieën, telefonisch overleg, etc.

Zij hebben tijdens dit traject ook geconstateerd dat de welsprekendheid van henzelf of van hun medekandidaten toch ‘wat aandacht vraagt’.

Zij hebben ook geleerd dat grote leiders, presidenten zoals Barack Obama, John Kennedy, etc zichzelf geweldig populair maakten via hun spreekvaardigheid. Zij weten ook dat grote wereldleiders, al dan niet aan de juiste kant, zaken hebben bereikt die zonder hun motiverende speeches niet zouden gelukt zijn, waarbij ze oa denken aan Churchill en zijn opponent..

En dan komen ze bij ons die in de sprekerswereld thuis zijn, om te informeren of het zou lukken om op één avond henzelf en al hun partijgenoten welsprekend te maken en vooral, dit is dan de hamvraag: ‘wat zou dat kosten’!

Goede basis als ‘public-speker’

Nu ga ik hierbij wel wat kort door de bocht, want uiteraard weten ze ook wel dat op één avond bv 25 mensen niet zodanig kunnen gecoacht worden dat ze Obama, Martin Luther King of Churchill kunnen evenaren qua welsprekendheid.

Maar hun vraag is toch wel of we geen blitz-cursus kunnen geven zodat heel die ploeg ‘zich toch wel wat zelfverzekerder zou voelen’.

Dan is het onze beurt om zo overtuigend te gaan praten als die Obama's en ço en om hen trachten duidelijk te maken dat, om een goede basis mee te geven als ‘public speaker’, wij dat doen voor groepjes van acht tot tien personen en dat zo'n basisopleiding normaal minstens twee maal een halve dag omvat.

Dat dat uiteraard niet kan in ruil voor ‘een bordje stoofvlees en een pintje’ begrijpen ze wel, maar ‘hun affiches zijn overplakt’ dus ze moeten opnieuw investeren in drukwerk en ze willen ook nog naar de kapper want er volgt een belangrijke receptie, dus de vraag is of wij qua prijs niet ‘iets speciaals kunnen doen’.

Als wij dan ons best doen om voorzichtig te argumenteren dat wij niet begrijpen dat ze alle moeite doen om wereldberoemd te worden in hun gemeente en omstreken, waarbij ze die wereld in kwestie trachten te overtuigen dat zij toch veel slimmer en beter zijn dan al de anderen, dat ze dan niet de moeite willen doen om die o zo belangrijke boodschappen waar ze voor staan, ook goed te kunnen verwoorden. Maar dat is verloren moeite, want met die nieuwe flyers, dààr gaan ze het verschil mee maken, niet met hun speech!

Wa kost da ?

Dus wat dacht ik naast coach, ook spreker zijnde, laat ik alvast tegemoet komen aan de verzuchtingen van die twijfelende groepen en ik creëerde een voordracht van ongeveer één uur waarin de essentie van het ‘spreken voor publiek’ op een leerzame en vooral ook plezante manier is samenvat. Die lezing kan ik brengen voor 25 maar ook voor 100 of 500 mensen, zodat de ‘kosten kunnen gedeeld worden’. Want dat blijft de kernvraag: ‘wa kost da!?!’.

Onlangs hoorde ik nog een verhaal van een groepje ‘gloednieuwe politici’ die met de vraag zaten voor een soortgelijke formule en voor hen zou die voordracht nog geen 50 € per deelnemer gekost hebben, maar zelfs dat bleek niet haalbaar.

Dus een flinke stap vooruit zetten qua presentatie, lichaamstaal, kledij, podiumvastheid, stressbeheersing, en nog tal van andere cruciale elementen, bleek niet de prijs van een bescheiden etentje met twee waard te zijn.

En dat zijn dan de politici die ons vragen om hen een mandaat te geven om ons belastinggeld te beheren als een ‘goed huisvader’ !?! Aan jullie de keuze, letterlijk en figuurlijk ! 

https://www.gastspreker-harry.be/nl/gastspreker/topic-3514/Coaching+Public+Speaking+-+%27Vanzelf+sprekend%27/ 

https://www.gastspreker-harry.be/nl/gastspreker/topic-3504/Maak+het+verschil+als+spreker%21/ 

488 likes

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie omtrent de mogelijkheden voor uw evenement, of zoekt u een coach die uw communicatieve vaardigheden kan aanscherpen?
Dan kan u altijd vrijblijvend contact opnemen via volgende link: