image description

2017 Alle rechten voorbehouden door © Harry van Hest

Blogartikel

16 co - ZIJN DE PROTESTANTEN DE OORZAAK ?

Ondertussen ben ik zo'n 15 jaar bezig als professioneel gastspreker en als je daar nog even al de jaren als full-time presentator bijtelt, dan verdien ik al zo'n 30 jaar mijn dagelijks brood met het ‘gesproken woord’.

En dan vallen er doorheen de jaren wel een paar dingen op. 

Zo begon ik op een bepaald moment voor mijn voordracht ‘Belgen en Nederlanders gescheiden door eenzelfde taal’ de verschillen op te lijsten tussen de Belgen, met in de eerste plaats uiteraard de Vlamingen, en onze noorderburen.
Hierbij viel het mij oa op dat er in Nederland veel meer professionele sprekers zijn en daaruit voortvloeiend ook veel meer sprekersbureaus, dan bij ons in België!

Nieuwsgierig geworden ga je dan wat verder kijken en merk je al snel dat oa ook in Engeland en Amerika het spreken voor bedrijven, op congressen en events, enorm ontwikkeld is.

Nu ja van die Angelsaksen wisten we dat eigenlijk al wel, maar als je dan terug in Europa ook wat verder kijkt, dan merk je dat ook in Duitsland en de Scandinavische landen het beroep van spreker echt wel heel erg au sérieux wordt genomen!

Dus ga je ook even aan de andere kant kijken. Je begint met Wallonië en van daar ook verder naar Frankrijk, Spanje en Italië en dan merk je dat daar het geven van lezingen blijkbaar een stuk minder professioneel gestructureerd is en dat van de weersomstuit het aantal sprekersbureaus in die landen ook veel beperkter is.

Eens je zover bent, ga je je uiteraard ook afvragen ‘hoe komt dat dan’?
Een opvallend verschil dat wij ondertussen allemaal wel kennen is alvast dat hoe noordelijker we gaan hoe meer Germaanse landen er te vinden zijn, terwijl in het zuiden, onder de ‘botergrens’, die zo wat pal door België loopt, de Romaanse landen domineren.
Maar het kan toch niet zijn dat het Germaans meer aanleiding geeft om te spreken dan het Romaans, ik zou zelfs durven zeggen integendeel!

Dus verder gezocht! 

De schuld van Luther en Calvijn ?

Dat woordje ‘schuld’ is enkel bedoeld om het titeltje wat kracht te geven, correcter zou zijn van te schrijven ‘de oorzaak zou wel eens kunnen gevonden worden bij' Luther en Calvijn (foto's). 
Deze beide heren zagen het als hun taak om het christelijke gedachtegoed te versoberen en terug te brengen naar de essentie nl naar ‘het woord van God’. (foto) En daar heb je het al ‘het woord’!                           
De kern van het protestantse geloof en de beleving daarvan, kristalliseert zich rond het gesproken woord en de verdieping daarvan.
Ook het delen van ‘het woord’, het discussiëren het debatteren over de inhoud van de Heilige Boeken en de betekenis daarvan, past allemaal in die beleving.
En waar vinden wij de protestantse landen die zich daar op focussen?
Jawel, vooral op het noordelijke halfrond. 

In het eerder katholieke zuiden en dan zijn we terug in het Romaanse taalgebied, is de beleving van de godsdienst veel meer gebonden aan rituelen.
Met in elke ‘misviering’ doorgaans erg kort een gesproken moment.
Dat zijn dan de tien minuutjes en als het tegenvalt een kwartier, dat een katholieke priester zijn preek van het jaar voordien bijna herhaalt.
Verder is er weinig verduidelijkende aandacht voor De Bijbel.
Ook buiten de erediensten is de katholieke belangstelling voor de Heilige Boeken vrij matig en zeer zelden een basis voor dialoog en discussie.
Dat is dus duidelijk anders in het noordelijke halfrond!

Vlaanderen hangt hier zo een beetje tussen, wij weten het (nog) niet zo goed.
Het lijkt wel of wij het laatste knoopje zijn dat het gespannen Europese hemd bij mekaar houdt.
We hebben altijd wel gevoeld dat er sterke bindingen zijn met het noorden, waar ze al eeuwen ‘onze’ soort taal spreken, maar anderzijds hebben de katholieke Spanjaarden er 500 jaar geleden wel voor gezorgd dat we samen met Wallonië ons moesten distantiëren van het ‘protestantse’ noorden.
Er is dus een mentale kloof ontstaan.

Harde centen

Nu weet ik ook wel dat de godsdienstbeleving tegenwoordig niet meer is wat ze geweest is (en waarschijnlijk maar goed ook), maar zo'n 500 jaar totaal verschillende socio-culturele beleving, laat zijn sporen na!

Voor mij ligt daar dan ook de kern van de verschillen in de waardering voor sprekers in het noorden tov het zuiden, tussen de Belgen en de Nederlanders en bij uitbreiding Noord en Zuid Europa (foto) en allicht ook Noord en Zuid Amerika. 

Waardering die zich vertaalt in harde centen.
Want een Vlaamse spreker kan makkelijk zijn gage met 50% verhogen als hij in Nederland gaat spreken.
Vandaar ook dat Nederlandse sprekers doorgaans te duur zijn voor de Belgische markt. (En bij uitbreiding ook andere buitenlandse sprekers.)

Een evenement van enige allure in Nederland heeft dan ook zeer dikwijls een of meerdere sprekers op het programma met een relevant verhaal, daar voorziet men budget voor.
Zelfs kleine verenigingen en sociëteiten houden daar rekening mee.
Bij Belgische evenementen, gaat het leeuwendeel van de begroting vooral naar de catering en dan roepen wij in koor 'wij zijn bourgondische genieters'. Net het tegen gestelde van de protestantse filosofie.
Let op in België is een spreker ook welkom. Wel mag het dan niet te duur zijn en  hebben de organisators ook wel graag dat het een ‘plezant’ verhaal wordt.

Of eigenlijk hebben ze ipv van een spreker nog liever de ‘acte de présence’ van een BV waarmee ze dan op de foto kunnen. 

De schuld voor het ondergewaardeerd zijn ligt trouwens voor een groot stuk bij de Belgische sprekers zelf!

Dat was te merken toen wij een tiental jaar geleden de vzw P(rofessional) S(peakers) A(ssociation)-Belgium oprichten om het sprekerspotentieel in België en in de eerste plaats in Vlaanderen op te waarderen.
Het bleek dat op enkele profs na, heel wat Belgische sprekers zo trots zijn dat ze gevraagd worden om te gaan spreken, dat ze dat met plezier ook doen voor een flesje wijn of een boeket bloemen (en het is helemaal feest als ze mogen blijven mee-eten!). (foto) Uiteraard krijg je dan het spel van vraag en aanbod!
Als sprekers zich niet een aantal euro’s waard vinden, waarom zouden de organisators dan een budget voorzien? 
Hoera denken die, dat is weer een aantal flessen cava meer voor de receptie!

Er is dus nog werk aan de winkel! En daar werken wij graag aan mee ! 

https://www.gastspreker-harry.be/nl/gastspreker/topic-3493/Nederlanders+en+Belgen%2C+zelfde+taal+en+toch+zo+anders/ 

456 likes

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie omtrent de mogelijkheden voor uw evenement, of zoekt u een coach die uw communicatieve vaardigheden kan aanscherpen?
Dan kan u altijd vrijblijvend contact opnemen via volgende link: