image description

2017 Alle rechten voorbehouden door © Harry van Hest

Blogartikel

BLOG 42 co – WAT HEBBEN MENSEN TOCH TEGEN HUN EIGEN NAAM?

Wie maakt een positieve indruk?

Hoe dikwijls heb allicht ook jij op het einde van een telefoongesprek niet gevraagd:
‘Hoe was de naam ook al weer ?’ Als men dat aan mij vraagt durf ik wel eens te antwoorden: 'Hoe dat hij 'was' dat weet ik niet, maar hij 'is' Harry van Hest'. Dan hoor ik ze aan de andere kant geregeld denken 'moeilijk manneke', terwijl het eigenlijk een van de eye-openers is uit onze 'Klanten Wegjaag Club-Voordracht. Want stel je het eens voor, gezien die voordracht gaat over 'Hoe beter omgaan met klanten', dat mensen zich op het einde van een telefoongesprek, zich jouw naam nog perfect herinneren, zonder dat ze hem dus opnieuw hoeven te vragen! Welk een positieve indruk laat men dan niet achter in beide richtingen?

Maar doorgaans zit het probleem niet bij diegene die genoodzaakt is de vraag te stellen 'hoe was de naam', maar wel bij de andere partij! Want laten wij wel wezen, hoeveel mensen spreken hun naam duidelijk uit bij de start van een (telefoon)communicatie ? Beangstigend weinig! Het lijkt alsof ze bewust angst hebben dat iemand hen achteraf terug met die naam zou aanspreken. Terwijl onze naam toch het begin is van elke goede kennismaking!?!

Paniek op het terras !

Zelf doe ik altijd mijn best om het de mensen zo makkelijk mogelijk te maken door zowel via de telefoon als bij echte ontmoetingen steevast te zeggen 'Ik ben Harry, Harry van Hest'. Hier zie ik dan ook een driedubbele functie in!

Door de voornaam alvast te herhalen geef ik de ‘opgebelden’ alvast de tijd om zich te realiseren wie hen opbelt. Want als ‘opbeller’ zijn wij uiteraard klaar voor een conversatie, maar je weet nooit in welke omstandigheden de opgebelde zich bevindt.

(Recht tegenover ons kantoor heeft onze overbuurman een gezellig koffiehuisje met terras. Als ons raam openstaat kunnen wij daardoor letterlijk horen wat voor ‘interessante’ verhalen er daar allemaal verteld worden. Het is daarbij grappig te merken welk een vorm van ‘paniek’ er telkens optreedt als een van de terraszitters plots opgebeld wordt te midden van een conversatie met mede-gebak-eters ) 

Door te starten met mijn voornaam wil ik daarenboven laten voelen dat voor mij het 'formele' alvast niet hoeft.

Daarnaast is het herhalen van die voornaam een confirmatie van vorig puntje én een hulp voor de tegenpartij bij het vasthouden van op zijn minst een van de genoemde namen.

Ik let er ook op van opvallend traag die twee voornamen en de achternaam uit te spreken. Want volgens mij is een van problemen aan de telefoon, de snelheid waarmee men het begin van zo'n communicatie wil afhaspelen om zo snel mogelijk tot de essentie te komen. Want per definitie zijn de meeste mensen al zenuwachtig of op z'n minst 'gespannen' bij het begin van een telefoongesprek en dat cumuleert naar gelang ze aanvoelen dat men via de telefoon een aantal elementen mist om zichzelf helemaal duidelijk te maken. Hierbij denk ik aan lichaamstaal in het algemeen en oogcontact in het bijzonder. 

Wat ook jij kreeg van je ouders

Dus zou je denken dat bij persoonlijke ontmoetingen een en ander makkelijker zou gaan. Maar ook daar springt men doorgaans heel slordig om met zijn eigen naam. Bij netwerkevents bv vermeldt eenieder bij het handjes schudden doorgaans wel zijn of haar naam, maar die naam wordt zo dikwijls bijna 'terloops gefluisterd'. Het lijkt alsof men te bescheiden is om zich écht bekend te maken, en dat op een ‘netwerkevent’ ?!?. Of is men te verlegen om 'voor de zoveelste keer' de naam die men kreeg van zijn ouders weer eens te noemen!?!

Ook bij ontmoetingen doe ik in zekere zin terug hetzelfde. Ik schud de hand van de eerste in de kring waarbij ik zeg 'Ik ben Harry, Harry van Hest als je achternamen belangrijk vindt'. Bij volgende hand die ik schud zeg ik 'ik ben nog steeds Harry' (en als het gezelschap en de gelegenheid het toelaat durf ik hierbij ook zeggen: 'en ik hoop dat dat nog even zo mag blijven'). Ondertussen is de kans groot dat je de aandacht van het hele kringetje hebt en volstaat het na die eerste twee verder enkele handen te schudden zonder je naam nog eens te noemen. Tegen het einde van het rijtje ben ik allicht weer bij een van mijn buren van die kring en sluit ik af met te zeggen 'Ik ben dus nog steedsHarry’.
Ik kan mij voorstellen dat sommige (eerder introverte?) mensen dit 'overdone' vinden, maar netwerken is toch een kwestie van mensen ontmoeten en het ventileren van een elevator pitch!? Wel ik denk dat de twee zinnen die ik bij de introductie gebruik het al wel doen als een soort elevatorpitch. Men weet op die manier toch onmiddellijk met wat voor iemand men te maken heeft? Een extrovert iemand, die zich snel op zijn gemak voelt, die makkelijk aanspreekbaar is, waar men een grapje mee kan maken, etc

What’s in a name ?

Terug naar ‘de naam’! Uiteraard zijn er formelere gelegenheden waar ik niet die aangehaalde stoutheid aan de dag leg. Wel blijft het duidelijk uitspreken van de naam bij het kennismaken elementair. Laat ons dus fier zijn op onze naam en hem dan ook duidelijk en met de nodige trots uitspreken. Want het is de sleutel naar alle verdere communicatie.

Wees ook gul met het uitdelen van kaartjes die niet voor niets NAAM-kaartjes genoemd worden. Maak als het kan ook een aanvullende opmerking over je eigen naam. Zo is mijn achternaam ‘van Hest’, wat mij de mogelijkheid geeft om aan te vullen met ‘Waarschijnlijk is mijn achternaam van origine van Heist Op Den Berg of van Heist Aan Zee, waar ze steeds de ‘Heist’ uitspreken als ‘Hest’, maar daar zijn we verder nog niet helemaal uit’ met mijn voornaam zijn er ook nogal wat mogelijkheden waarbij afhankelijk van de leeftijd van de opponent, Harry Belafonte, Dirty Harry of Harry Potter de revue passeren. Ook zo’n referentie helpt om niet vergeten te worden!

Als je helemaal zonder inspiratie zit op het vlak van je eigen naam, kan je altijd een kijkje gaan nemen op het web door te googelen naar ‘Betekenis van voornamen/familienamen’ Wie weet wat voor grappige ontdekkingen doe je nog!

Communicatie of Krommunicatie     https://www.gastspreker-harry.be/nl/gastspreker/topic-3491/Communicatie+of+Krommunicatie/ 

Offline Netwerken met Impact     https://www.gastspreker-harry.be/nl/gastspreker/topic-3509/Offline+netwerken+met+impact/

390 likes

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie omtrent de mogelijkheden voor uw evenement, of zoekt u een coach die uw communicatieve vaardigheden kan aanscherpen?
Dan kan u altijd vrijblijvend contact opnemen via volgende link: